Alla inlägg under juni 2010

Av Louise - 15 juni 2010 17:16

Idag klockan 14 fick det bli ett veterinärbesök. Det gick inte förneka längre. Svaret uppnådde(sorgligt nog) mina förväntningar: det finns en liten urinsten i urinblåsan. Läget är inte akut, så jag ska avvakta lite till och kanske försöka hitta en bra och förhållandevis billig veterinärklinik som kan operera ut stenen(helvete för att jag inte försäkrade grisarna!). Han ordinerades metacam, så nu slipper han att ha ont åtminstone.


Både Cinno och Dinno har nu drabbats av urinsten. Kosten måste vara boven i dramat. Jag fnulade lite på detta förut och upptäckte till min stora förvåning att det ändå funnits många delar av mina marsvins kost som kan ha bidragit till denna situation. Mina marsvins basföda har varit kinakål. Utöver detta har de blivit tilldelade större mängder persilja och maksrosor, plus mycket annan föda förstås. I 1-1,5 år fick de också pellets.


Kinakål = 2ggr vitkålens kalciumvärde
Persilja = 3 ggr vitkålens kalciumvärde
Maskrosor = 4 ggr vitkålens kalciumvärde
Pellets = Onödigt kalciumtillskott


Det känns verkligen förfärligt att veta det här, kan jag lova! Att jag har varit orsaken till mina egna marsvins elände. Fy sjutton...


Jag har inte tid att oroa mig över det förgångna dock. Nu ber jag(kallad ateist) till Gud med all min kraft och hoppas, hoppas att Dianthus snart kan bli av med den förfärliga åkomman.

Av Louise - 13 juni 2010 19:10

Ja, när någon frågar mig vad jag gjort de senaste dagarna kan jag tyvärr inte säga så mycket. "Jag har sett på tv och spelat tv-spel" låter så himla tråkigt. Pojkvännen kom över igår och vi gjorde inte mycket mer tillsammans, I'm afraid. Utöver att se på tv så pratade vi, gick på en kort promenad och gick och handlade. Jag känner mig så produktiv.  



Tv is your best friend! Om man inte har en boll som bästa vän, som i filmen Cast Away(vilket var en av alla de filmer jag sett de senaste dagarna). Men han hade ju i och för sig inte tillgång till tv.  


http://pisciacontrovento.files.wordpress.com/2008/09/castaway.png


Men vädret har varit kasst de senaste dagarna, så jag tycker att jag har en halvt halvbra ursäkt till min lathet. Och så kan jag ju inte lämna Dianthus för länge. Jag tror nog att det är bättre att marsvinet får tranbärsjuice ofta än mycket, annars hinner ju saften gå ur systemet och gör inte verkan hela tiden.


Hoppet för Dianthus börjar sina ut. Det är urinsten/-grus. Hans kiss luktar inte längre infekterat(och det är det som är mest typiskt för urinvägsinfektion). Men han visar fortfarande tecken på obehag när han kissar och han kissar ofta(möjligen inte lika ofta som förut, men det kan ju vara ett dåligt såväl som ett gott tecken). Antagligen hade han både urinvägsinfektion och urinsten förut, men att han nu bara har det ena... urinsten.



Jag åker in till hälsokostbutiken imorgon och köper extra koncentrerad tranbärsdricka. Jag vet inte hur mycket tranbär den drycken jag ger nu egentligen innehåller...

Av Louise - 12 juni 2010 00:57

Bara några dagar in på lovet har jag redan lyckats vända på dygnet. Bravo, Louise... slösurf och onödiga smågrejer råkar bara kännas så roliga om natten.

Jag ska ordinera sista dosen tranbärsdricka till Dinno innan jag går och lägger mig, har jag bestämt mig för. 12-15ml tranbärsdricka per dag brukar det bli, men ändå kan jag inte se att läget förändrats med mycket. När jag hade honom uppe en timme idag kissade han "bara" 4 ggr. Dock gnällde han tyst varje gång.

Jag som inbillade mig att det hade hjälpt där ett tag, att han inte var sjuk längre. En del av mig vågade inte ha honom uppe längre perioder, av rädslan att han skulle hinna kissa och gnälla över det. Jag hade rätt i att vara rädd. Kanske är jag för otålig? Kanske tar sånt här flera veckor att få bort?

Det är inte det enda jag var rädd över. Jag är rädd för att ta honom till veterinären, rädd för det jag kommer få höra. Antagligen är det ju urinsten, precis som Cinnober. Och det hela är mitt fel. För att jag inte läste på innan, för att jag inte insåg att det gick att överdosera foder, hur bra det än må vara i mindre mängd.

Vad gör jag om det finns en sten där? Och om denna sten faktiskt sitter bra till, till skillnad från i Cinnobers fall? Dinno är en svag gris, och riskerna är antagligen väldigt stora för att han somnar in under operationen eller inte kommer igång med ätandet. Skulle det vara värt det? Jag vet hur jag borde tänka, "då har jag åtminstone försökt", men att försöka och misslyckas skulle verkligen dra ner mig till botten. Samtidigt vill jag göra allt för att få ha kvar min älskling.

Usch, jag vill verkligen inte tänka på detta. Snälla, snälla, låt tranbärskuren fungera. Snälla, snälla, låt Dianthus bli frisk.

Av Louise - 11 juni 2010 03:45

Oh my god...
Eftersom Dinno nu visat symtom för urinvägssjukdom på sistone(jag behandlar det envist med tranbärsdricka och det sniglar framåt) och Cinno avled pga urinsten, började jag idag researcha extra mycket inom området, för att ta reda på vad som kan vara orsaken och hur det skulle gå att förebygga. Mest med fokus på just urinsten.

Informationen jag funnit hittills är otrolig. Det var så mycket jag inte visste om urinsten. Inte konstigt att Cinnober fick det, inte konstigt att Dianthus kanske fått det med, inte konstigt att många marsvin drabbas av det. Foder man inte kan tänka sig skulle vara farligt på något sätt kan orsaka urinsten.

Nu måste jag ändå bara ha utforskat en bråkdel av vad som finns att hitta om ämnet på internet. Det här är ju helt galet, vad mycket jag inte visste förut. Det är ett väldigt intressant område. Jag måste sprida detta vidare, jag tror inte att alla vet det här... får försöka samla ihop det till någon artikel sen. Men det är mycket att samla ihop...

Av Louise - 8 juni 2010 14:20

Sommarlov!!!   

Det blev inte bästa starten på sommarlovet dock. Att mata en ytterst motvillig gris med tranbärsdricka vartannan timme hör inte till mina favoritsysslor. Jag lägger också energi på att envist försöka anta övernaturliga förmågor, så att jag kan få Dianthus att tillfriskna. Och det är inte det lättaste, kan jag lova!

Men jag kan glädja mig åt att det är fint väder(bara för det är det molnigt när jag tittar ut genom fönstret...) och min nyvunna läxfrihet. Sen så är det väl skönt att känna att jag kan göra lite för att hjälpa min älskling. Mår han bra, eller bättre ska jag säga, så mår jag bra!

Av Louise - 8 juni 2010 00:19

Trots att det är skolavslutning imorgon idag kan jag inte hålla stämningen särskilt hög. Jag är säker på att Dianthus har något problem med urinvägarna/urinblåsan nu.

Igår luktade det illa om buren och trots att jag städade då så luktade det fortfarande illa idag. Jag beslutade mig därför för att undersöka det hela och satt med Dinno i knät i cirka 70 minuter. Under denna tid kissade han inte mindre än 6 gånger! Fyra av gångerna såg han mest bara koncentrerad ut, en gång pep han mycket hest och tyst och en gång gnällde han lite i normal ton(men det kan i och för sig varit vanligt snack, eftersom han pratade både innan och efter). Både han och hans kiss luktar väldigt illa.

Han reste dessutom på ryggen ett par gånger och gnällde dovt, men bara avföring kom ut. Jag tycker också att hans allmäntillstånd har förändrats. Han har känts slö på sistone och äter inte med samma entusiasm.

Symtomen matchar de som Cinno hade(i en mildare form lyckligtvis), vilket oroar mig något enormt. Jag hoppas helhjärtat att det inte är urinsten, men när det sker så snart efter Cinnober kan jag ju inte annat än förmoda att det är det och att det har något att göra med kosten. Denna tanke får mig både förvirrad och ledsen...

Hoppas att jag bara beter mig som en överparanoid hönsmamma och inbillar mig saker. Hur som helst lär det antingen bli veterinärbesök imorgon idag eller att jag påbörjar en kur med tranbärsjuice och avvaktar lite till. Mamma tycker ju att det inte är så allvarligt som jag fått för mig och jag kan ju själv inte heller definiera läget som kritiskt. Kanske har jag tur och bara är en fåne som tror något sånt. Men det är ju dumt att vänta ifall det nu skulle vara urinsten.

Jag är lite kluven. Får se hur jag gör imorgon idag efter avslutningen. Antagligen lär jag väl missa klassens avslutningsfest, vilket känns lite kasst, med tanke på att jag ska byta skola sen. Men jag skulle ändå inte kunna ha roligt när jag är så orolig, så det blir väl till att dra hem och vårda om min älskling imorgon idag istället.

Håll tummarna för honom.

Av Louise - 7 juni 2010 21:15

Gårdagen firades med så mycket som att måla om rummet, glömma att äta middag och glo på Dirty dancing. Jag verkar verkligen bry mig om sådana här högtider, inte sant?   Det kanske inte låter som mycket, men med tanke på att jag såg den hyllade Dirty Dancing för första gången i mitt liv, var det ganska speciellt för mig.

Och jag älskade filmen(som förväntat)! Förstår inte varför jag inte sett den tidigare.

Av Louise - 5 juni 2010 23:45

Ja, nu är det snart läggdags! Jag måste ju vakna tidigt imorgon för att fortsätta med ommålningen av mitt rum som jag påbörjade idag. Håller på att grundmålar än så länge. En vägg avklarad - three to go!

Grönt ska bli ljust!

Ovido - Quiz & Flashcards